toturial disable right click

Views


 
 
heyy cyunk !..hari ni aku nak nak ajar cara buat "disable right click"
makne nye..kalau orang nak copy - copy ..memang tak boleh ..

tapi bende ni tak sesuai pade blog yang ade buat tutorial .,sebab memang menyusah kan kalau orang tak boleh nak copy code..tak pasal - pasal kena salin sendiri code tu..(aku da banyak jumpa blog yang macam gitu !)

oke ikut step bawah ni ..

1. dashboard > design > add a gadget >html/javascript
2. copy code kat bawah ni pastu paste

<script language=JavaScript>
<!--

//edit by unwanted


var message="jangan copy !";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>
 
 3. tulisan yang berwarna merah tu ganti kan dengan amaran korang sendiri yekk ..
 4. oke ..da boleh save !



Terima Kasih Sudi Membaca ^_^

2 comments:

Eiqa Lyka Vandetta said...

thanks for the tutorial .. best ! =)

Karukord Jagau's said...

wowowooo ada tutorial laa...i follooooww

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...